Melanotan

Melanotan är ett syntetiskt hormon som injiceras i kroppen för att få en vacker solbränna. Det har utvecklats i USA och är ett effektivt sätt att få en verklig solbränna. Tyvärr medför melanotan också en del bieffekter.

Bakgrund

Medlet utvecklades på University of Arizona i USA under 1980-talet. Det finns två olika typer av melanotan – en typ I och en typ II. Melanotan är ett helt syntetiskt hormon som framställs på kemisk väg. Hormonet liknar till stora delar ett naturligt hormon i kroppen som produceras i hypofysen, men ger många gånger starkare effekt än sin naturliga broder.

Arbetet med att få ut melatonan på marknaden som väl fungerande och säkra produkter görs av ett australiskt företag vid namn Clinuvel.

Effekt

Båda typerna av melanotan triggar kroppens hudceller att producera melanin. Melanotan I anses mer kraftfull än melanotan II. Produktion av melaninet är den process som gör att vi blir bruna. Dessutom ger de faktiska solstrålar som träffar huden större effekt för bränna. Man blir helt enkelt mer brun av solen med melanotan.

Hormonet är enbart effektfullt om det injiceras. Det bryts annars ner i mag- och tarmsystemet. Vanligen injiceras det i bukfettet. Det går även att injicera kapslar som långsamt avger ämnet. Det finns tabletter som innehåller melanotan, men det lär således inte vara särskilt effektfullt. Det lär dessutom ha ett antal oväntade bieffekter.

Håller länge

Effekten av den solbränna som melanotan ger är mycket långvarig. Efter sista injektionen kan färgen hålla i sig i flera månader. Det ger även ett verkligt skydd mot solens strålar.

Bieffekter

Melanotanet bidrar inte enbart till en vacker solbränna. Till bieffekterna hör en ökad sexlust och en minskad aptit. Tyvärr blir en del illamående av medlet och antalet leverfläckar kan öka på huden. För att minska dessa bieffekter ges ofta en liten dos till att börja med som sedan fylls på om biverkningarna inte uppkommer.

Det finns även rapporter över biverkningar som yrsel, klåda, ansiktsrodnad och vita fläckar på huden. Det finns inga hållbara studier som visar på de längre bieffekterna för medlet.

Inte godkänt

Än så länge finns inga godkända preparat för solbrännan på marknaden med melatonan i Sverige, även om flera webbplatser har dem till försäljning och den säljer som smör. Internationellt kallas preparaten på sina håll Barbiedrogen och säljs på flaskor för självinjicering. Det finns ett antal fall som visar att preparaten har haft förödande bieffekter.

Det går att få tag på melatonan på recept i Australien. Ett antal mediciner och behandlingsmetoder är under utveckling med melatonan som grund, men de har inte godkänts än då de kliniska studierna inte är klara.