Sola solarium

Solarium erbjuder artificiella solstrålar för personer som vill bli bruna när solens strålar inte räcker till. Det finns solarium att tillgå näst intill överallt i samhället, men dess effekter och skadeeffekter är vida diskuterade. Många hälsorådgivare avråder från solariesolningen, som i för stor utsträckning kan ge skador på huden.

Så fungerar det

Ett solarium består av ett antal lysrör som avger UVA-strålning. Strålningen triggar kroppens naturliga skyddsbarriär mot solen och resultatet blir en äkta solbränna, eller näst intill i alla fall. Solbrännan håller i sig länge relativt länge. Effekten kan hålla i sig upp till fyra veckor.

Bieffekter

Förutom att bli brun ger solarium också en bättre blodgenomströmning i kroppen. Det kan kännas skönt för en frusen själ. Solariebesök kan också verka uttorkande för huden och fungerar bra mot acneproblem. Däremot är risken för en typ av hudcancer kallat malignt melanom ganska stor. Dessutom åldras huden snabbare när den utsätts för UVA-strålning.

Huruvida solarium ger ett tillskott av D-vitamin, det som är det mest positiva med solens strålar, diskuteras livligt i debatten. Många forskare anser att det inte gör det, medan solarietillverkarna själva hävdar motsatsen.