DHA

DHA är en förkortning av dihyrdrocy-aceton och är den vanligaste aktiva ingredienser i produkter som erbjuder brun-utan-soleffekt. Medlet har använts sedan 1960-talet. Anledningen till dess popularitet är att medlet erbjuder ett helt ofarligt sätt att få en gyllenbrun ton.

Bakgrund

DHA är ett ämne som används inom kosmetika- och skönhetsindustrin sedan 1960-talet. Under 1980-talet kom medlet att slå igenom bland allmänheten, i takt med att medvetenheten om de risker alltför idogt solande kunde bära med sig.

Så fungerar det

När DHA stryks eller duschas på kroppen reagerar det med de proteiner som finns på hudens översta lager. Reaktionen stimulerar det översta lagret av hudceller, de som är döda, till att producera melanin. Det är melaninet vi ser som en gyllenbrun färg. Ämnet tillverkas från vegetabiliskt glycerin som finns i sockerbetor och är ett naturligt sockerämne.

Färgen

Det positiva med DHA är att färgningen ofta blir naturlig och att det inte krävs några solstrålar för att få färg. Krämer och sprayer som innehåller DHA ger snabbt effekt. Det är dessutom en helt ofarlig produkt att använda på kroppen och påverkar bara det allra yttersta cellagret.

Det finns dock en del som inte blir nöjda. Det beror ofta på att den färg som utvecklas blir för gul. DHA reagerar lite olika på olika personer, och då huden förändras över året kan skillnader märkas även över tid. Vissa får en något gul ton, istället för gyllenbrun.

Nackdel

Resultatet av en DHA-behandling är inte särskilt beständigt. När hudlagren försvinner på ytan, försvinner även den gyllenbruna färgen. Enklare krämer har en effekt som varar i några dagar. Spraytanning varar lite längre, då koncentrationen av DHA är högre. Kroppen må dessutom se gyllenbrun ut, men i verkligheten har huden inget skydd mot solen. I en solig tillvaro är det därför viktigt att betrakta kroppen som vinterblek.

Vissa produkter med DHA kan också lukta lite illa. Det är DHA:t som skapar lukten, när det reagerar med hudcellerna. Lukten kan dyka upp efter ett par timmar efter behandlingen.

Bevara resultatet längre

För att få ett något mer beständigt resultat är det klokt att undvika peelings och scrub så länge solfärgen ska vara. Det är också lämpligt att hålla huden så mjuk och välfuktad som möjligt.